top of page

 

UNIVERZALNI KATALIZATORI

Univerzalni katalizatori su nastali na zahtjev tržišta kao alternativa skupljim tipskim katalizatorima. Univerzalni katalizatori su razvrstani prema ispušnoj euro normi te prema zapremini odnosno snazi motora. Pokrivaju područje EURO2, EURO3, EURO4, EURO5 ispušne norme.

Po zapremini motora od 800ccm - 5.000 ccm. Vrlo je bitno prilikom odabira univerzalnog katalizatora iz knjižice vozila pročitati navedene podatke EURO ispušne norme ali i godinu proizvodnje vozila.

Univerzalne katalizatore dijelimo i prema materijalu od kojeg je izrađena jezgra samog katalizatora. Mogu biti keramički i metalni.

Najveći broj proizvođača na prvim ugradnjama koristi keramičke katalizatore i to je u redu dok su motori automobila novi i dok imaju malu prijeđenu kilometražu. 

Metalni katalizatori imaju metalnu jezgru, funkcijski su istovjetni keramičkima s tim da su konstrukcijski znatno čvršći a samim time i dugovječniji.

Prilikom izmjene katalizatora na vozilima s ugrađenim plinom, preporuka je staviti metalni katalizator kako bi jamstvo bilo valjano.

TONSOR RD d.o.o. 

Oca Ante Gabrića 1

HR-21000 Split

CROATIA

Tel. +385 (0)91 9187 001 

info@katalizator.hr

www.katalizator.hr

bottom of page